فواید یادگیری موسیقی +5 فایده روانشناختی

فواید یادگیری موسیقی و تاثیری که بر زندگی افراد می‌گذارد، یکی از مهم‌ ترین سوالاتی است که ذهن بسیاری از والدین را به خود مشغول می کند. در واقع والدینی که به فکر رشد و تکامل فرزند خود هستند، همیشه با این معضل که چه فعالیتی برای ذهن آنها مفید است مواجه می ‌شوند.

فردریش نیچه، یکی از بزرگ ‌ترین فیلسوفان یونانی در قرن نوزدهم معتقد است: زندگی بدون موسیقی، اشتباهی بیش نیست. در واقع او علم موسیقی را خلاق و بزرگترین دارایی جهان می ‌داند.

بر اساس آنچه که بسیاری از نظریه‌ های علمی اثبات می‌ کند، موسیقی بهترین روش برای رشد و فعال نگه ‌داشتن مغز انسان در تمام سنین است. همانطور که انسان برای رشد عضلات و ماهیچه‌ هایش به غذای سالم نیاز دارد، مغز نیز به فعالیت ‌های تمرینی و تقویتی نیاز دارد.

فواید یادگیری موسیقی چیست؟

با وجود اینکه بسیاری از فواید یادگیری موسیقی برای انسان اثبات شده، هنوز داشمندان زیادی بر روی این موضوع و تاثیرات آن در حال پژوهش هستند. در حقیقت مزایای آموزش و کسب این هنر به قدری شما را شگفت زده می‌ کند که پس از خواندن این مطلب، قطعا به سراغ یادگیری آن می‌ روید.

در این قسمت سعی داریم، به بررسی پنج نکته در خصوص فواید موسیقی و تاثیری که بر ذهن و قدرت حافظه می گذارد بپردازیم. توجه کنید که این فواید تنها به سنین کودکی محدود نمی‌ شود، بلکه یادگیری موسیقی حتی در سنین بسیار بالا نیز موجب تقویت مغز انسان می ‌شود.

تاثیرات یادگیری موسیقی بر مغز و افکار

حتما شما هم بارها این جمله را از متخصصان و کارشناسان شنیده‌ اید که اگر بدن سالم می خواهید، به باشگاه و اگر ذهن و افکار مثبت می خواهید به کلاس موسیقی بروید. در حقیقت تحقیقات نشان داده که موسیقی، موجب فعال شدن همزمان نیمکره چپ و راست مغز انسان می ‌شود.

نواختن موسیقی و گوش دادن به آن، موجب ترشح هورمون دوپامین در مغز شده و یکی از مهم ‌ترین دلایل احساس شادی، لذت و جوانسازی مغز است. به علاوه این هورمون موجب تقویت حافظه و پیشگیری از بیماری‌ هایی مانند آلزایمر، مشکلات گفتاری و تکلم، بیش فعالی کودک و… می‌ شود.

تحقیقات نشان می‌ دهد کودکانی که در همان سنین اولیه، به نواختن ساز و یادگیری موسیقی می ‌پردازند نسبت به هم سن و سالان خود کمتر دچار لجبازی، پرخاشگری، گریه و جیغ، افسردگی و توهم می ‌شوند. زیرا موسیقی موجب لطافت روح و بروز احساسات بیشتر در فرد می‌ شود و این یکی از مهم ‌ترین فواید یادگیری موسیقی است.

همچنین می ‌توان گفت که این موضوع، در افزایش اعتماد به نفس، خودباوری و خلاقیت فرد نیز تاثیر فوق ‌العاده زیادی دارد. زیرا شخصیت درونی فرد با کنار گذاشتن احساس خجالت و ترس بروز پیدا می‌کند که در آینده آنها نیز تاثیرگذار خواهد بود.

توجعه داشته باشید که تاثیرات گفته شده در تمام افراد یکسان نیست بلکه بسته به سن شروع و میزان تمرین روزانه در دامنه صفر تا صدی وجود دارد. هر چه سن شروع برای یادگیری موسیقی کمتر و میزان تمرین فرد بیشتر باشد، مسلما از فواید بیشتری بهره‌ مند خواهد شد.

تاثیرات و فواید یادگیری موسیقی بر جسم و فعالیت‌ های حرکتی

موسیقی شامل مفاهیمی است که از طریق هماهنگی منظم دست و ذهن انسان، موجب تولید صدا از ساز می ‌شود. این مفاهیم شامل نت‌ خوانی، ریتم، شمارش فواصل، تشخیص اکتاو و… هستند که به سرعت و دقت بالایی نیاز دارند.

بنابراین هماهنگی چشم، دست و ذهن انسان در خلق و تولید یک قطعه از موسیقی موجب افزایش فعالیت‌ های حرکتی بدن می شود. بنابراین همانطور که می دانید ذهن سالم، در بدن سالم است و سلامت افکار، به یادگیری موسیقی و نواختن ساز مورد علاقه فرد وابستگی زیادی دارد.

به علاوه موسیقی بر ضربان قلب نیز تاثیر می ‌گذارد. افزایش ضربان قلب موجب افزایش تنفس، کنترل فشار خون و پیشگیری از سکته قلبی می‌ شود. در نتیجه باز هم، به سلامت یکی از اعضای بدن خود کمک می کنید.

آیا یادگیری موسیقی بر زندگی اجتماعی فرد تاثیرگذار است؟

اگر تجربه نواختن یک ساز موسیقی را داشته باشید، حتما احساس عمیق موفقیت و متفاوت بودن را چشیده ‌اید. این احساس از تمرینات مداوم و منظم شما، طی ماه ها و حتی سال ها نشات می‌گیرد. در نتیجه حس متفاوت و موفق بودن را در شما و اطرافیانتان ایجاد می‌کند.

یادگیری موسیقی در کودکان موجب افزایش اعتماد به نفس و اطمینان به خود می‌ شود، به همین دلیل راحت ‌تر از سایر کودکان در جمع حضور پیدا کرده و گوشه‌ گیر نمی ‌شوند.

یکی از سخت ‌ترین کارهای دنیا، یادگیری موسیقی است که به پشتکار و صبر بسیار زیادی نیاز دارد. بنابراین تمرین بسیار خوبی برای افزایش این مهارت، در کودکانی است که هنوز با مفهوم پشتکار و هدف آشنا نیستند.

در کلاس موسیقی، استاد مدام به هنرجو یادآوری می‌کند که تلاش و تمرین موجب موفقیت فرد می‌ شود. در نتیجه هرگاه دچار ناامیدی شوند این اصل را به خود یادآوری خواهند کرد، که هیچ راه میانبری جز تلاش و صبر وجود ندارد.

موسیقی و یادگیری آن، بر دو جنبه ذهنی و فیزیکی افراد تاثیر می‌گذارد؛ بر اساس شواهد و تحقیقات، افراد موزیسین و موسیقی‌ دان احساس بهتری نسبت به زندگی خود دارند.

افزایش قدرت حافظه و یادگیری، بهبود و رشد سریع تکلم، کاهش استرس، افزایش دقت و تمرکز، تقویت اعتماد به نفس، احساس شادی و رضایت از زندگی، افزایش نظم و مدیریت زمان و خلاقیت از جمله فواید یادگیری موسیقی هستند.

اگر به دنبال جایگزین کردن بهترین سرگرمی به جای بازی ‌های کامپیوتری و فضای مجازی هستید، نواختن یک ساز جدید را بدون هیچ تردیدی شروع کنید. قطعا از نتایج شگفت انگیز آن، متعجب خواهید شد.

مقالات مرتبط

موسیقی فیلم چیست؟

فیلم و سریال، یکی ارزشمندترین عناصر فرهنگی هر جامعه و کشور هستند که بخش های مختلفی از جمله صدابرداری، نورپردازی، تدوین، جلوه های ویژه، کارگردانی،…

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    1. Thanks so much my dear friend . You can buy musical instrument and music sheet , Or order music in all genre from us .

  1. پس باید بچه های زیادی باشن که توی ایران نیاز به این موضوع دارن! من خودم معلم مدرسه هستم و بچه های خیلی زیادی میبینم که واقعا نیاز دارن با چیزی که دوست دارن مثل موسیقی بهشون مفاهیم سخت آموزش داده بشه

    1. درود بر شما . سپاس از نظرتون . دقیقا همینطوره . مفاهیم سخت رو میشه با موسیقی ، به راحتی به کودکان آموزش داد . یکی از اهداف گروه هنری آوای وصال همین هست . و بسیار خوشحال میشیم چنانچه مطلب یا ایده ای در این زمینه دارید ، با ما در میان بگذارید .

      با تشکر